Cu ocazia împlinirii a 104 ani de la moartea eroului tătar Numan Celebicihan (1885-23.02.1918), Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România și Institutul pentru Studii de Dezvoltare și Securitate la Marea Neagră din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța au organizat, miercuri, 23 februarie, masa rotundă „Numan Celebicihan și rolul său în istoria tătarilor”. Evenimentul face parte din seria „Istorie, cultură și comunități la Marea Neagră”, pe care Institutul pentru Studii de Dezvoltare și Securitate la Marea Neagră intenționează să le organizeze.
Masa rotundă a fost moderată de c.ș. III dr. Metin Omer, care a avut și o prezentare despre viața lui Numan Celebicihan. Al doilea vorbitor, lect. univ. dr. Filiz Tutku Aydin Bezikoğlu, de la Universitatea de Științe Sociale din Ankara, s-a referit la rolul Qurultay-ului în istoria tătarilor, dar mai ales după anexarea ilegală a Crimeii în 2014. Aceasta a făcut referire la situația actuală din peninsula Crimeea și la politica Federației Ruse față de tătarii crimeeni. C.ș. II dr. Cosmin Popa, de la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română a avut o serie de intervenții cu privire la politica externă a Moscovei și situația tătarilor.
Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Mihai Gîrțu, prorector al Universității „Ovidius” din Constanța. Printre cei prezenți s-au numărat Dincer Geafer, subsecretar de stat în cadrul DRI, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, conf. univ. dr. Daniel Citirigă, prodecan la aceeași facultate, studenți ai Universității „Ovidius” din Constanța și membri ai comunității tătare.