Deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Varol Amet, și vicepreședintele organizației, Sesnur Suliman, au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o întrevedere cu o delegație de oficiali turci, condusă de președintele Institutului „Yunus Emre” din Ankara, prof. Dr. Șeref Ateș, și președintele Consiliului Superior al Audiovizualului din Turcia, Ebubekir Șahin, în contextul derulării proiectului internațional „Limba turcă și alfabetizarea mediatică în era digitală”.
Președintele Institutului „Yunus Emre” din Ankara, prof. Dr. Șeref Ateș, și președintele Consiliului Superior al Audiovizualului din Turcia, Ebubekir Șahin, s-au aflat, la sfârșitul săptămânii trecute, în România, în contextul promovării unui atelier derulat de autoritățile de la Ankara în mai multe țări europene, denumit „Limba turcă și alfabetizarea mediatică în era digitală”.
Sâmbătă, 29 ianuarie, la Athenee Palace Hilton Bucharest a avut loc, după Bruxelles și Budapesta, cel de-al treilea atelier dedicat limbii turce și alfabetizării mediatice în era digitală.
În discursul său de deschidere, președintele Consiliului Superior al Audiovizualului din Turcia a declarat că instituția este organismul suprem care implementează practicile de alfabetizare mediatică în Turcia. Oficialul turc a precizat și că scopul atelierului „Limba turcă și alfabetizarea mediatică în era digitală” este de a informa atât cetățenii care locuiesc în străinătate, cât și prietenii vorbitori de limbă turcă, la ce ar trebui să acorde atenție atunci când folosesc platformele digitale.
„Mai ales în ultimii 2 ani, când toată lumea a fost închisă la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19, am trăit o perioadă în care am comunicat mai mult prin social media. Prin urmare, atât educaţia, cât şi relaţiile noastre s-au transferat în cea mai mare parte în mediul online și se va permanentiza această situație”, a declarat prof. Dr. Șeref Ateș.
La activitatea de la București au mai susținut prelegeri prof. dr. Hayati Inanç, avocat şi scriitor, şi Dr. Ahmet Kılıç, membru al Consiliului de Administrație al Autorității pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații din Turcia. Tot la București s-a desfășurat și un „Atelier de basme și jocuri”, în cadrul căruia, copii turci și români au ascultat basme, s-au jucat, au cântat și au pictat.
La Constanța, delegația turcă a ajuns duminică, 30 ianuarie, și a vizitat Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre”, dar și Moscheea „Carol I”, Geamia „Hunchiar”, precum și Geamia „Esmahan Sultan” din Mangalia. Tot aici, președintele Institutului „Yunus Emre” din Ankara, prof. Dr. Șeref Ateș, și președintele Consiliului Superior al Audiovizualului din Turcia, Ebubekir Șahin, au avut o întrevedere cu reprezentanți ai comunităților etnice tătară și turcă, cu muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer, dar și cu reprezentanți ai altor instituții din Constanța.
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a fost reprezentată la întâlnire de deputatul Varol Amet și vicepreședintele organizației, Sesnur Suliman.
În cadrul întânirii de la Constanța s-a discutat despre organizarea unui training pentru profesorii de limba turcă din România și despre colaborarea dintre Radio T, Radioul Türkçe’nin Sesi al Institutului „Yunus Emre” şi Radio TRT.
Importanța comunicării prin intermediul rețelelor de socializare și digitalizarea accelerată generată în ultimii doi ani de contextul pandemic prezintă un interes tot mai mare în rândul autorităților, lucru dovedit și de atelierul „Limba turcă și alfabetizarea mediatică în era digitală” organizat de Institutul „Yunus Emre” de la Ankara și Consiliul Superior al Audiovizualului din Republica Turcia, activitate care urmează a se desfășura și în alte capitale europene.