40 de tineri de diferite etnii au răspuns invitației Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România și au participat sâmbătă, 22 ianuarie, la o conferință online dedicată stagiilor de practică plătite la Comisia Europeană. Evenimentul a avut ca scop promovarea în rândul tinerilor a oportunității de a cunoaște îndeaproape instituțiile europene și de a-și construi pe viitor o carieră la nivel european, în contextul lansării, la începutul acestui an, a aplicațiilor pentru programul de pregătire din perioada octombrie 2022 – februarie 2023.
„Participarea la stagii de pregătire în țară, dar mai ales în afară, reprezintă unul dintre avantajele pe care le au tinerii din zilele noastre încă de la începutul carierei. Cele câteva luni petrecute în instituții de învățământ partenere din alte țări, integrarea în grupuri de lucru cu caracteristici diferite decât cele în care lucrăm zi de zi, munca efectivă în instituții europene, fie și ca simpli stagiari, ne oferă nouă, tinerilor, oportunități importante de a ne putea raporta la standarde internaționale și de a ne construi un set de valori bazat pe o bogată experiență profesională. De curând, au început înscrierile pentru un nou stagiu de pregătire la Comisia Europeană și prin intermediul acestei conferințe mi-am dorit să îi familiarizez pe tineri cu acest mod de lucru. Pentru evenimentul de sâmbătă am invitat câțiva tineri care au trecut prin astfel de experiențe pentru a împărtăși punctele de vedere și cu alți potențiali beneficiari”, a declarat Ateș Casimceali, vicepreședinte al organizației Constanța a UDTTMR și consilier local, care a fost inițiatorul evenimentului.
Unul dintre acești tineri care a împărtășit din experiența sa participanților la conferință a fost Adnan Mustafa, medic specialist cardiolg specializat în proceduri intervenționale, care a avut șansa de a beneficia de două stagii în Franța, unul în timpul facultății, iar cel de-al doilea în perioada rezidențiatului. „Mi-am dovedit faptul că putem să mergem și să facem lucruri la fel de bine și afară, nu suntem cu nimic mai prejos, ba chiar, poate în anumite situații suntem chiar mai ambițioși și mai motivați. Din punctul meu de vedere, dacă există o astfel de oportunitate trebuie valorificată, dar, sincer, aș recomanda ca ulterior să veniți înapoi acasă, să reușiți să schimbați ceva aici”, a fost mesajul transmis de tânărul medic de etnie tătară.
Nesrin Recep, și ea o tânără membră a comunității tătare din România, licențiată în Turcia și în Spania și masterandă în Belgia, a povestit la rândul ei experiența celor 6 ani petrecuți la studii și stagii în străinătate. După o vizită la sora ei studentă în Ankara, aceasta s-a îndrăgostit de oraș, de universitatea ce oferea foarte multe facilități, un loc cu multe activități extracuriculare și a ales să urmeze studiile de licență acolo. A urmat apoi prima ei bursă, la Madrid: „Am ales Madrid pentru că iernile în Ankara erau foarte grele. A fost un șoc cultural foarte mare pentru mine, am stat în Madrid un semestru. M-am simțit foarte independentă, am avut multe decizii de luat singură, iar după 6 luni în Madrid, m-am întros în Ankara”, a povestit Nesrin Regep, și ea îndemnându-i pe tinerii participanți la conferință să profite de orice oportunitate de studiu sau de stagiu în străinătate.
Aida Akadeniz Gavrilă, specialist în Diplomație, Relații internațioale și Studii europene, și-a început experiența, ca și ceilalți tineri, în timpul studenției. A început cu o bursă de schimb de experiențe în Salzburg, iar apoi au urmat numeroase evenimente organizate de instituții europene la care a luat parte. Toate acestea au ajutat-o să cunoașscă oameni noi reprezentând culturi diferite, să își deprindă calități și să se dezvolte atât în plan personal, cât și profesional. „Îmi doresc foarte mult ca măcar câțiva dintre voi să participe la o astfel de experiență, lăsând acest ansamblu profesional la o parte, să ai oportunitea de a testa calitatea vieții dint-un alt stat european este ceva foarte măreț, poți face comparații, faci cunoștință cu foarte mulți oameni, îți poți găsi mai ușor un loc de muncă bun”, a mai spus Aida Akadeniz Gavrilă.
Constantin Alexandru Manda, cunoscut tinerilor din Constanța din postura de membru fondator și mai apoi președinte al Asociației Elevilor din Constanța, a împărtășit cu cei prezenți experiența sa în materie de colaborare cu instituțiile europene. Constantin Alexandru Manda este în prezent student la Facultatea de Drept din București și coordonator advocacy la Societatea Academică din România, iar anul trecut a fost desemnat „Tânărul european al anului 2021”. Experiența sa în domeniul colaborărilor cu instituțiile europene este una vastă, cu rezultate remarcabile, în intervenția pe care a avut-o recomandând și el tinerilor să se implice cât mai mult în acest domeniu.
Conferința organizată de UDTTMR s-a înscris în seria evenimentelor dedicate tinerilor și familiarizării lor cu valorile europene. Stagiile de formare organizate de instituțiile europene se numără printre oportunitățile pe care le au absolvenții de studii superioare în vederea unei integrări facile în câmpul muncii și a implementării politicilor europene la un nivel ridicat în domeniile de activitate în care își vor desfășura activitatea beneficiarii. Comisia Europeană organizează de două ori pe an stagii de formare plătite pentru absolvenții de studii universitare. Cei interesați pot aplica pentru o astfel de experiență până la data de 31 ianuarie 2022, stagiul urmând să se desfășoare în perioada 1 octombrie 2022 – 28 februarie 2023. Informații suplimentare referitoare la procedura de înscriere sunt disponibile la adresa https://traineeships.ec.europa.eu/.