Comunitatea tătară din România are tineri de succes, al căror parcurs profesional se întrevede încă de pe băcile școlii. Dedicați profesiei pe care și-o aleg, ei fac cinste comunității, fiind modele pentru colegii lor de generație și motiv de mândrie pentru generațiile mature. Unul dintre ei este Yener Ibadula, student în anul VI la Facultatea de Medicină – Universitatea „Ovidius” din Constanța, președinte al Asociației Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța.
Ce evenimente din liceu crezi că au contat cel mai mult în alegerea Facultății de Medicină Generală?
Facultatea de Medicină era una dintre opțiunile pe care le luasem în considerare din clasa a XI-a, însă decizia am luat-o relativ târziu, din câte cred aproape de al doilea semestru al clasei a XII-a. Nu îmi place să învăț mecanic și din această cauză am ezitat inițial. Nu pot spune că a existat un eveniment care să mă ajute să decid. După simularea examenului de admitere am constatat că nu este nevoie să inveți mecanic și că probabil voi putea să mă adaptez la această facultate.
Ce avantaje ai descoperit la această facultate din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța față de cele de același profil, dar din alte orașe?
Pentru mine avantajul principal este că sunt acasă, bănuiesc ca mi-ar fi fost mai dificil să mă adaptez în primul an dacă eram în alt centru. De asemenea, datorită numărului restrâns de studenți există o comunicare mai eficientă între studenți și cadrele didactice. Personal, am beneficiat în permanență de susținere din partea Facultății în toate activitățile academice pe care le-am desfășurat, fapt pentru care sunt recunoscător.
Ce materii ți-au plăcut cel mai mult până în prezent?
Una din materiile la care am învățat cu plăcere este Ortopedia, materie pe care am avut ocazia să o parcurg și să o consolidez în cadrul programului Erasmus în Eskișehir, Turcia. Experiențele din blocul chirurgical și oportunitățile pe care le-am avut au fost „marcante” pentru evoluția mea academică.
La ce acțiuni de voluntariat ai participat în afara facultății?
Fiind președintele Asociației Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța, am participat și am coordonat numeroase activități de voluntariat. De asemenea, de un an m-am implicat ca voluntar la un spital suport Covid, respectiv Spitalul Municipal Mangalia. Pot adăuga că împreună cu colegii mei și îndrumătorii de la Direcția de Sănătate Publică Constanța, am coordonat studenții voluntari în realizarea anchetelor epidemiologice.
Ce este Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici din Constanța?
Din exterior, Asociația Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța este o grupare non-guvernamentală, democratică, non-profit, fără caracter public, umanistă, cu scopuri lucrative. Pentru membrii noștri, sper că este un grup de colegi pe care te poți baza în orice situație. Avem numeroase proiecte prin care încercăm dezvoltarea academică și socială dintre care voi menționa: „Donează sânge, fii erou” , „Nu am făcut destul”- campanie de investigații medicale gratuite, în mediul rural, desfășurată alături de Caravana cu medici, „Zâmbește dulce”- campanie de testare a glicemiei ce a avut loc în centrele comerciale, în parteneriat cu Rotaract Pontus Euxinus.
Cum au decurs alegerile și care crezi că au fost calitățile pentru care colegii te-au votat ca președinte?
Alegerile au fost dificil de realizat la momentul respectiv din cauza situației epidemiologice, însă au avut un rezultat favorabil pentru mine și sper că și pentru A.S.M.T.M.C. Sunt membru activ în asociație încă din primul an. În evoluția mea am mai avut funcția de Cenzor și ulterior Vicepreședinte Relații Externe. Experiența dobândită în acest timp probabil că a contat pentru colegii mei.
Ce relație ai cu comunitatea tătară și ce ți-ai fi dorit mai mult de la această legătură?
Mereu am fost mândru de faptul că sunt tătar și nu cred că acest lucru se va schimba. Am încercat să particip la activități alături de comunitate de fiecare dată când am avut ocazia. Sper ca pe viitor să mă pot implica mai mult în nevoile comunității noastre.
Cum îți vezi viitorul după examenul de Rezidențiat?
Momentan mă concentrez pe studiul pentru acest examen important. Prefer să nu îmi fac planuri fără a avea o certitudine. Singura mea prioritate acum este promovarea acestui examen cu un punctaj satisfăcător.
Interviu realizat de Ateș CASIMCEALI