Începând din anul 2015, la data de 14 noiembrie se sărbătorește oficial Ziua Dobrogei, sărbătoare consfințită prin Legea nr. 230/2015. Printre cei 27 de inițiatori ai legii s-a numărat și deputatul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Varol Amet.
Alegerea datei de 14 noiembrie pentru marcarea „Zilei Dobrogei” s-a datorat faptului că la această dată, în 1878, a avut loc unirea Dobrogei cu România. Tot la data de 14 noiembrie 1878, Principele Carol I a lansat „Proclamația către Dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi”. Dintre aspectele importante menționate în proclamație amintim îndemnul la respect reciproc și la bună înțelegere între populația Dobrogei, indiferent de etnie, precum și asigurările date de Carol I cu privire la drepturile egale de care se vor bucura toți dobrogenii, indiferent de etnie.
Cu acest prilej, subprefectul județului Constanța, Secyl Suliman, a participat duminică, 14 noiembrie, alături de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și de viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, la ceremonia militară organizată la Monumentul Independenței și a depus o coroană de flori în cinstea eroilor martiri care s-au jertfit pentru reîntregirea țării.
La ceas de sărbătoare, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, organizație care îi reprezintă oficial pe etnicii tătari din România de peste trei decenii, îi îndeamnă pe toți locuitorii Dobrogei să ducă mai departe spiritul multicultural al acestui ținut, să își păstreze și să își promoveze valorile identitare și să rămână aceiași cetățeni loiali ai țării.
La mulți ani, Dobrogea!
La mulți ani, Dobrogeni!