România a fosta aleasă în premieră pentru a găzdui ediția de anul acesta a Campionatului Mondial de Lupte pe Plajă pentru toate categoriile de vârstă, astfel că, în perioada 23 – 26 septembrie, Constanța a fost capitala celor mai buni luptători din lume. Peste 600 de sportivi și oficiali din 50 de țări au fost prezenți pe Plaja Neversea, locul de desfășurare a competițiilor care timp de patru zile au atras spectatori de toate vârstele. Organizatorii, Federația Română de Lupte și Primăria Municipiului Constanța, au îmbinat competiția sportivă cu evenimente cultural-artistice care să pună în valoare multiculturalitatea spațiului dobrogean.
Tot în aceeași notă a promovării componentei multietnice care asigură nota de unicitate Dobrogei de sute de ani, organizatorii au inclus în programul evenimentului și o competiție demonstrativă de lupte tradiționale tătărești – kureș. Astfel că, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a susținut acest moment demonstrativ, cu acest prilej readucând în atenția oficialilor de la Federația Română de Lupte oportunitatea includerii kureșului – sportul tradițional al tătarilor în categoria sporturilor oficiale, cu posibilitatea înființării, pe viitor, chiar a unei Federații Române a Luptelor Tătărești – Kureș. De altfel, UDTTMR a demarat discuțiile, dar și demersurile referitoare la acest aspect încă din anul 2013.
Printre argumentele principale în susținerea acestui demers se numără organizarea an de an, începând de la 1 mai până în luna septembrie, a competițiilor de kureș în tot mai multe localități din județul Constanța, întrecerile fiind deschide tuturor doritorilor, indiferent de etnie. Kureșul este, alături de alte activități cultural-artistice organizate de asemenea de UDTTMR, un element identitar important al comunității tătare și un mijloc de transmitere a valorilor identitare către generațiile următoare.
La meciurile demonstrative de kureș care au avut loc în cadrul Campionatului Mondial de Lupte pe Plajă a asistat și președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu.
„A fost o reală onoare pentru noi să participăm la această competiție organizată la un nivel înalt, să fim alături de sportivi de performanță și să putem susține și noi câteva meciuri demonstrative de kureș. Suntem convinși că am convins oficialii din domeniul Luptelor să mergem mai departe cu demersurile începute în scopul înscrierii kureșului în lista sporturilor oficiale”, a declarat președintele UDTTMR, Gelil Eserghep.
Competiția demonstrativă de kureș s-a desfășurat la o singură categorie, Open. Nu a lipsit nici de această dată premiul adjudecat de orice învingător la kureș: batalul.